פרסומים אנונימיים באינטרנט – האם אפשר לתבוע על לשון הרע?
לכלכו עליך בפייסבוק?!
פרסמו עלייך שקרים וכזבים בסיקרט?!
מגיע לך כסף!
נפתח ונאמר, כי על פרסומי לשון הרע באינטרנט בוודאי שאפשר לתבוע. כך לדוגמא, ייצג משרדנו את פרופ' חצרוני בתביעת לשון אשר הגיש נגד הגב' בן דיין, בגין עלילת דם אשר העלילה עליו לפיה הוא נוהג לפקוד בתי בושת בדרום תל אביב.
עניין זה, אגב הדברים, התנהל כאשר ידו של פרופ' חצרוני, תחת הדרכת משרדנו, על העליונה ובסופו של דבר, במסגרת פשרה, נאלצה הנתבעת לפרסם הנצלות פומבית, לחזור בה ומדבריה ואף לשלם פיצוי כספי אשר הוסכם בינה לבין הנתבע.
אבל, דוגמא זו היא דוגמא פשוטה למדי, מפני שברור היה מי האדם שפרסם דברי בלע על פרופ' חצרוני. עם זאת, ישנם מקרים רבים אחרים, בהם אנחנו נכווים כתוצאה ממעשיו של אדם הבוחר להסתתר תחת דמות פיקטיבית או אנונימית.
כך למשל, עושים משתמשים רבים באפליקציית "סיקרט". אפליקציה זו הושקה לראשונה בשנת 2014 בקליפורניה וזכתה למיליוני הורדות בכל העולם. לאחרונה הגיעה אפליקציית סיקרט גם למדינתנו הקטנה ואף כאן היא זוכה למשתמשים רבים.
אפליקצייה זו מאפשרת למשתמשיה, לפרסם פרסומים קצרים באופן אנונימי לחלוטין. כך יוצא, והאפליקציה במתכונתה הישראלית, מכילה פרסומים פוגעניים, משפילים ומבזים מאוד. כך למשל, ילדים מתעללים בחבריהם לכיתה; עובדים מעלילים על מעסיקיהם; ועוד כהנה וכהנה.
עם זאת, כאשר אנשים רבים פונים לקבלת ייעוץ משפטי, הם זוכים במענה שלילי. מדוע? מפני שבשנת 2010, קבע בית המשפט העליון (בפרשת רמי מור), כי לא ניתן להורות על חשיפת פרטיו של משתמש שניצל את רשת האינטרנט, כדי לפרסם לשון הרע באופן אנונימי.
אולם, יש מה לעשות!
בעניין בושמיץ נ' אהרונוביץ, אשר נדון בבית משפט השלום בתל אביב, התייחס בית המשפט לאחריותו של מנהל פורום באינטרנט. חשוב להבין כבר עכשיו – אחריותו של מנהל פורום באינטרנט מקבילה לאחריותו של מנהל אפליקציית סיקרט.
בית המשפט קבע, כי מנהל הפורום יהיה אחראי בגין פרסומי לשון הרע שנעשו תחת ניהולו. אולם, יחד עם זאת, בית המשפט הוסיף שמנהל הפורום יידרש לפצות את הקורבן, רק במידה וזה הוכיח נזק של ממש.
כלומר – יש מה לעשות ויש את מי לתבוע, גם כשהפרסום הוא אנונימי!