עורך דין לענייני צבא – מה חשוב לדעת?
במדינת ישראל, בשונה ממדינות אחרות בעולם, קיים חוק גיוס חובה, אשר מחייב את כל מי שהוא תושב בישראל ומעל גיל 18, להתגייס לצה"ל (פרט לחריגים אשר ניתן להם פטור, בהתאם לנסיבות המפורטות בחקיקה). על פי חובת הגיוס, מרבית האזרחים ישרתו במסגרת זו, המושתתת על פקודות והיררכיה. לכן, לצה"ל קיימת מערכת משפט אוטונומית המותאמת לצרכי הצבא. דבר זה מחייב מקצוענות והכרת החקיקה הרלוונטית ולכן חשוב לבחור עורך דין המתמחה בנושאי צבא, החל מגיוס או פטור מגיוס ועד שפיטה בזמן השירות הסדיר או המילואים.
לאחר הקדמה זו, במאמר זה נסקור: מיהו עורך דין לענייני צבא, נסביר על אפשרויות הייצוג במערכת המשפט בצבא ועל חשיבות הייצוג בהליכי משפט צבאיים. כל זאת נעשה לידיעתכם\ן ונוחיותכן\ם, הגולשות והגולשים. לפני שנתחיל, נעיר כי מאמר זה מובא לנוחיותכם/ן, קוראים/ות יקרים/ות, ואין לראותו כתחליף לייעוץ על ידי עורך דין לענייני צבא.
עורך דין לענייני צבא:
מדובר בעורך דין, בוגר לימודי משפטים ובעל רישיון לעריכת דין מטעם לשכת עורכי הדין בישראל, אשר תחום התמחותו הוא דיני הצבא. עורך דין מסוג זה, מלבד בקיאותו במערכת המשפט הצבאית ובחוקים הייעודיים לה, זקוק לאישור וועדה מטעם הצבא לייצוג בבתי הדין הצבאיים, וזאת בהתאם לסעיף 317 לחוק השיפוט הצבאי, התשט"ו–1955 (להלן: "חוק שיפוט צבאי"), אשר מפרט את כל הליכי השפיטה ואת סמכותה של מערכת השפיטה בצבא ההגנה לישראל.
באשר לבקשה לוועדה צבאית לייצוג בבתי דין צבאיים: על המבקש, שהוא כאמור עורך דין במקצועו, לפנות בבקשה לוועדה. אז, יבחנו את בקשתו מטעמים ביטחוניים בעיקר, וזאת לאור חשיפה לחומרים כאלו ואחרים, כחלק מהליכי השפיטה.
על מנת לברר מיהו עורך דין צבאי אשר אושר על ידי הוועדה, ניתן לפנות למחלקה לייעוץ וחקיקה של הפרקליטות הצבאית, אשר מחזיקה ברשימת עורכי הדין המאושרים לייצוג.
ייצוג במערכת המשפט בצבא:
בהתאם לאמור בסעיף 316 לחוק השיפוט הצבאי, לכל חייל העומד בפני כתב אישום בבית הדין הצבאי, יש זכות לייצוג, או לפחות הזכות לבחור האם להיות מיוצג. האפשרויות העומדות לפניו הן כדלקמן:
הסנגוריה הצבאית – בדומה למערכת המשפט האזרחית, שבה כמעט לכל אזרח עומדת הזכות לייצוג מטעם הסנגוריה בהליכים פליליים, כך גם במערכת המשפט הצבאית, שם ישנה סנגוריה צבאית, אשר נועדה להליכי המשפט הצבאיים. הזכות הזו ניתנת לכל חייל בחינם, בין אם סדיר או מילואים. אלו המקרים שבהם קיימת זכאות לסנגוריה צבאית: מי שבחקירה שקיים בה סיכוי שיוגש נגדו כתב אישום, מי שמוגש נגדו כתב אישום, מי שיש נגדו הליך בדין משמעתי חמור אשר יכול להוביל לשינוי בשירותו העתידי, ובמקרים מסוימים בבית הדין הצבאי לתעבורה.
במרבית המקרים, החשוד או הנאשם יוכל לבחור באפשרות הזו. יובהר כי כאשר יוגדר סנגור מטעם הסנגוריה הציבורית, לא יהיה ניתן לבחור כזה או להחליף את מי שמונה. כמו כן, בהליך שכזה, הליכי מעטפת (לדוגמא: חקירות, חוות דעת ועוד) לא יתקבלו בחינם כמו הייצוג.
סנגור פרטי צבאי – למעשה, מדובר בעורך דין, סנגור צבאי, בעל ידע וניסיון בתחום ובעל היתר ייצוג, כאמור על ידי וועדה צבאית, לייצוג והופעה במסגרת המשפט הצבאית. הדבר יעשה בבחירתו של החייל, בתשלום והוא ייבחר בהתאם למומחיות בתחום העבירה וכן יוכל לסייע בכל חלק בהליך. בהמשך, נסביר מדוע חשוב לבחור בעורך דין צבאי פרטי, בעל ניסיון.
חייל שישמש כסנגור – מדובר באפשרות לבקש מחייל אחר, שיהיה דובר לחייל הנחשד או המואשם. מדובר באפשרות שכמעט ואיננה מתממשת, לאור האפשרות לקבל ייצוג מעורך דין בהכשרתו, במסגרת הסנגוריה הצבאית.
חשיבות בחירת סניגור פרטי–צבאי בהליכים במערכת המשפט הצבאית:
להליכים במערכת המשפט הצבאית יש חשיבות רבה. יש לציין כי מדובר במערכת קפדנית, שהענישה בה היא לעיתים חמורה יותר לעומת הענישה במערכת המשפט האזרחית, וזאת לאור הגוף ההיררכי שבמסגרתו היא פועלת. דוגמא לכך היא עבירת הסמים במערכת האזרחית, שייתכן שלא יוגש בגינה כתב אישום, ואילו במערכת הצבאית יהיה ניתן להיכנס לכלא בעקבות זאת. כמו כן, ענישה במערכת הצבאית תוכל להוביל להשלכות, הן בשירותו העתידי של החייל והן לאחר שחרורו. לכן, יש חשיבות רבה להכוונה וייצוג בצורה מיטבית ומקיפה, וזו יכולה להיעשות רק על ידי סניגור פרטי, בעל ידע וניסיון בתחום המשפט הצבאי.
סיכום:
כאמור, עורך דין צבאי הינו בקיא במערכת המשפט הצבאית הנוקשה. סיוע של עורך דין לענייני צבא יוכל להועיל לפונה, הן בבירור ביצוע העבירה, הן בהפחתת סעיפי האישום ו/או הסרתם והן בסיוע בגזר הדין, תוך השפעה על מתחם הענישה, וכל אלה – בהתאם לנסיבות המובאות לפניו.