ליצירת קשר השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    עורך דין צבאי סמים

    סמים בצבא

    עבירת הסמים במסגרת צבא הגנה לישראל, היא עבירה חמורה. בניגוד לעבירות צבאיות אחרות, עבירה זו מאגדת תחום שלם, המתייחס לדרך הענישה ולהתייחסות לעבירה. אי לכך, יש להכיר את דרך השיפוט בארגון הצבאי ותפיסתו את העבירה, על מנת לדעת כיצד יש להתמודד איתה. לכן ובשים לב לאמור, במאמר שלהלן נסביר מהו חוק השיפוט הצבאי, התשט"ו–1955 (להלן: "חש"ץ"), נרחיב את הדין על עבירת הסמים בצה"ל, נסביר מהי בדיקת סמים בצה"ל וכן נתייחס לשאלה: כיצד ניתן להתמודד עם עבירת סמים בצבא.

    מאמר זה מובא לנוחיותכם/ן, קוראים/ות יקרים/ות ואין לראותו כתחליף לייעוץ עם עורך דין צבאי.

    חוק השיפוט הצבאי:

    מערכת המשפט הצבאית בישראל, שהינה חלק מצה"ל, שואבת את ערכיה מהמשפט הישראלי ומבוססת על יסודות החקיקה ועל תקדימיו של בית המשפט העליון. עם זאת, ארגון צבאי מצריך התייחסות שונה ולכן, החש"ץ מסדיר את מערכת המשפט הצבאית.

    החש"ץ כולל 12 חלקים והם: עקרונות כלליים, עבירות ועונשים בגין עבירות צבאיות, דין משמעתי, המוסדות המשפטיים, הליכי השפיטה, בית דין שדה, דיני ראיות, ביצוע פסקי דין, עבירות מיוחדות, הוראות שונות, בירור קבילות חיילים וביצוע תקנות. כל 12 החלקים הללו מקיפים את כל תחומי המשפט הצבאי ובהתאמה מתווים ומקנים סמכות למערכת המשפטית הצבאית, על בתי הדין שבה.

    זאת ועוד, החש"ץ מגדיר את ניהול ההליך במערכת משפט זו והוא: בעת רישום תלונה על חייל או חשד נגדו, תיפתח חקירה במשטרה צבאית חוקרת, שהיא הגוף הצבאי המקביל למשטרת ישראל. המשטרה הצבאית החוקרת תאסוף ראיות בדבר התלונה. במידה והתקבל חשד ברור על ידי ראיות מוצקות, אזי המשטרה הצבאית החוקרת תעביר את החומר לפרקליטות הצבאית, שבה תתקבל החלטה האם להגיש כתב אישום או לא. לאחר הגשת כתב אישום, ינוהל הליך פלילי–צבאי בבית הדין הצבאי.

    סמים בצה"ל:

    ככלל, עבירות הסמים קבועות בפקודת הסמים המסוכנים, התשל"ג–1973 (להלן: "פקודת הסמים"). זו פקודה החלה על כל אזרחי מדינת ישראל וגם על כל חייל, בין אם הוא בסדיר, בקבע או במילואים. עם זאת, השוני הרב בהתייחסות לעבירה זו, בהשוואה למערכת המשפט האזרחית, בא לידי ביטוי בהתייחסות ובענישה. במערכת המשפט האזרחית, אחזקת סמים בכמות מינורית לשם שימוש עצמי, לרוב לא תשמש כעילה להעמדה לדין, לבטח בהיעדר עבר פלילי וכאשר מדובר בסם מסוג קנאביס.

    עם זאת, שונה הדבר במערכת המשפט הצבאי. שם, הייחוס והענישה קשים יותר ומשפיעים לטווח הארוך והקצר של הנאשם. בצבא, כל חשד לשימוש בסמים, יגרור אחריו חקירה של המשטרה הצבאית החוקרת והגשת כתב אישום. העונשים החמורים העומדים מאחורי עבירת הסמים בצבא הינם: מאסר (כאשר מאסר לתקופה של מעל 3 חודשים, יגרור אחריו רישום פלילי התקף גם באזרחותו של החייל), שלילת רישיון נהיגה צבאי ואזרחי, שינוי שיבוץ בתפקיד הצבאי, הורדה בדרגה והורדה בסיווג הביטחוני.

    בדיקת סמים בצה"ל:

    בדיקות הסמים בצבא יכולות להיעשות לאחר הודעה מקדימה או באופן מפתיע. לשם ביצוע בדיקה זו, נדרש צו הניתן על קצין שיפוט בכיר. בלי צו, לא יהיה ניתן להורות על ביצוע הבדיקה. הבדיקה עצמה הינה בדיקת שתן פשוטה. אי ביצוע בדיקה זו מהווה עבירה בפני עצמה, לפי סעיף 127א לחש"ץ. אי ביצוע יעלה את החשד בדבר ביצוע העבירה.

    כיצד מתמודדים עם חשד לעבירת סמים:

    במידה ונעצרתם או הוגש נגדכם כתב אישום בגין סמים בצבא, הדרך הטובה ביותר להתמודד, היא לפנות לעורך דין צבאי. האחרון הוא משפטן, בעל רישיון לעריכת דין מטעם לשכת עורכי הדין, אשר גם מחזיק באישור צבאי המאפשר ייצוג והופעה בפני בתי דין צבאיים.

    עבירת הסמים הינה עבירה הנתפסת כאחת העבירות החמורות בעבירות הצבאיות. לכן, קיים צורך בהכרת המערכת הצבאית והבנתה. בדומה להליך השיפוט האזרחי, גם בהליך השיפוט הצבאי ניתן להיות מיוצג על ידי עורך דין צבאי, בפני הערכאה המשפטית.

    סיכום:

    עבירת הסמים בצבא, על כל היבטיה – החל מהחקירה בעניינה ועד להעמדה לדין והענישה בגינה, היא נושא מאוד מורכב, הן משפטית וכמובן בירוקרטית. כל אלו מצריכים ניסיון רב, המתבטא, בין היתר, בהכרת המערכת המשפטית הצבאית. לכן, היעזרות בעורך דין צבאי, המכיר את "מגרש" השיפוט הנ"ל, תוכל לסייע רבות לחשוד בעבירת סמים בצבא, בכל שלב של ההליך. לכן, אל תהססו ופנו לעורך דין צבאי בעת הצורך.

    ליצירת קשר

    השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם




      קידום עורכי דין קידום עורכי דין