משפט מנהלי
משפט מנהלי – יעל תותחני – משרד עורכי דין
משפט מנהלי
מצאתם את עצמכם בונים בית ומתמודדים מול ועדת תכנון ובנייה בנוגע להליכים שונים? אתם, או חברה בבעלותכם, העמדתם את עצמכם למכרז וסבורים כי הוא התנהל שלא כחוק? נפגעתם על ידי הרשות המקומית או שנגבו מכם כספי ארנונה ומסים מקומיים שלא כחוק? כל המקרים הללו ורבים אחרים שייכים לענף משפט, הקרוי "משפט מנהלי", המסדיר את הממשק שבין האזרח לבין רשויות המנהל הציבורי השונות, ובתוכן משרדי הממשלה, השלטון המקומי, מנהל האוכלוסין (משרד הפנים) ועוד.
חיינו כאזרחי מדינת ישראל מורכבים מאוסף פעולות ואירועים, שמעליהם פרושה מטריית המדינה ומערכות השלטון. משפט מנהלי הוא ענף משפטי שעוסק בהסדרת נקודות המפגש שבין אזרחי המדינה לבין רשויות השלטון השונות, הכפופות לרשות המבצעת, כלומר – לממשלה. המשפט המנהלי נוגע לסמכויות של גופי הממשל השונים, ובהם: הממשלה ומשרדיה (משרד הפנים, משרד הבריאות, משרד השיכון, משרד הבטחון וכן הלאה), רשויות מקומיות (עיריות, מועצות מקומיות ואזוריות ואיגודי ערים), תאגידים סטטוטוריים (למשל – מנהל מקרקעי ישראל, מקורות וחברת חשמל), בתי דין וגופים ציבוריים נוספים.
עקרונות משפטיים בולטים בתחומי המשפט המנהלי
המשפט המנהלי תופש את גופי המנהל, שלוחי הממשל, כנאמנים של הציבור. על כן, על גופים אלו מוטלות חובות, הנשענות על מספר עקרונות בולטים, ואלו הן חובות שאינן חלות ברגיל על גופים פרטיים או אזרחיים. כבני אדם וכאזרחים במדינה דמוקרטית, אנו חיים את חיינו ופועלים על פי עקרון שמה שאיננו אסור בחוק – מותר. כאשר מדובר בגופים מנהליים ושלטוניים, פועל עקרון הפוך, הקובע שכל מה שאינו מותר באופן מפורש בחוק – אסור. זוהי תמציתו של עקרון החוקיות, הקובע את מרחב הסמכות וגבולות הסמכות של הרשויות. עקרון מוכר ובולט נוסף בתחומי המשפט המנהלי הוא עקרון שיקול הדעת או "מבחן הסבירות" – הבוחן את מידת הסבירות שבהתנהלות הרשות. זהו עקרון שמסייע לאמוד ולהבחין האם ההחלטה של גופי המנהל נעשתה מתוך שיקולים רלבנטיים, או שאינה סבירה ונקבעה בשל או מתוך שיקולים זרים ובלתי סבירים. בין עקרון החוקיות ל"מבחן הסבירות", מצוי מבחן נוסף, וזה מגשר ומחבר בין השניים – מבחן תקינותו של ההליך (מבחן הפרוצדורה) – זה נוגע לאופן שבו פעלה הרשות במסגרת סמכויותיה – האם נהגה בהליך הוגן? האם חרגה מן העקרון של שוויון בין האזרחים (למשל – העניקה זכויות מופרזות לאחד ולשני לא?), האם החלטות שניתנו על ידי הרשות היו מנומקות כראוי וכיו"ב.
מתי פונים?
אם אתם סבורים כי העקרונות והמבחנים שפורטו לעיל אינם מתקיימים במקרה שלכם – בנקודת השקה שבין רשות מנהלית לבין אדם פרטי או חברה אזרחית, הרי שמומלץ לפנות למשרד עו"ד שעוסק במשפט מנהלי, ולבדוק את האפשרויות לעתירה או לתובענה בעניינכם. המשפט המנהלי בוחן את שיקול הדעת של רשויות הממשלה והמנהל הציבורי, מפקח על פעולותיהם ובוחן את כל הנוגע להתקשרויות, מכרזים וכיו"ב. אנו פועלים ומייצגים, בין היתר, לקוחות בתחומים הבאים:
- משפחות שכולות אל מול רשויות הצבא ומשרד הבטחון.
- עתירות מנהליות.
- רשויות מקומיות ודיני ארנונה.
- בקשות הקשורות לחוק חופש המידע.
- מנהל האוכלוסין (אזרחות, אשרות וכיו"ב).
ואלו הם רק מספר דוגמאות מתוך כלל הסוגיות ותחומי המשפט המנהלי שמשרדנו עוסק בהם.
משרד עורכת הדין יעל תותחני לשירותכם
משרדנו מנוסה ובעל ידע רב בתחום המשפט המנהלי, ומייצג הן גופים מנהליים (רשויות מקומיות, משרדי ממשלה, תאגידים וכו') שנתבעים או מצויים בהליכים משפטיים, והן לקוחות פרטיים וגופים אזרחיים שונים בעתירות כנגד רשויות המנהל והממשלה בישראל. אם אתם סבורים כי נתקלתם בפעולה מנהלית של אחד מגופי השלטון, שחורגת מן הסמכות המפורשת בחוק, פנו אלינו! אנו נבחן את המקרה, נייעץ ונלווה אתכם בכל שלבי התביעה וניהול המשפט המנהלי.
מרגישים פגיעה על ידי רשויות השלטון? מרגישים שזכויותיכם נפגעו ורוצים לתבוע?
התקשרו עוד היום!
עורך דין ליטיגציה אזרחית ומשפט מנהלי יעל תותחני